Renter og finansiering

Alle som arbeider aktivt med eiendom og har normalt finansieringsbehov, har oppdaget at bankene ikke prioriterer utlån til næringseiendom om dagen. Finansiering av SPV kjøp er nærmest umulig i dagens marked, og i beste fall krever det en svært høy andel egenkapital. Vi bruker mange utenlandske navn i vår bransje, vet alle hva et SPV kjøp er?
Det er kjøp av eiendommer som blir lagt i et eget selskap kun for denne eiendommen, slik at risikoen hviler bare på denne eiendommen.

finansieringDet som er interessant nå er at obligasjonsmarkedet begynner å bli en aktuell og realistisk måte å finansiere eiendomskjøp på, spesielt hvis du har finansieringsbehov i en eiendomsportefølje. Det betyr at du kan gå til aktører som driver med obligasjonsutstedelse (Arctic, Fearnleys, ABG Sunndal etc) og skaffe fremmedkapital gjennom obligasjonsmarkedet. Dette har hittil vært en dyr måte å finansiere eiendomskjøp på, mye på grunn av at rentene har vært høyere enn hva bankene krevde. Men for en portefølje med høy avkastning, kan dette være interessant. Og, hvis rentene skulle falle noe i dette markedet blir dette svært interessant. Spesiellt siden de fleste obligasjoner ikke krever avdragsbetjening før obligasjonen skal innfries. I tillegg kan man selvfølgelig spekulere i at de som utsteder obligasjoner kan være litt mere risikovilling, enn en bank som selv må ta kostnaden hvis lånet blir misligholdt. Ikke det at jeg sier at det er slik….

Obligasjonsmarkedet har finansiert eiendommer for NOK 11 milliarder i år, mot 0,9 milliarder i fjor. DnB beregner at mer enn halvparten av all eiendomsfinansiering i år har blitt finansiert gjennom obligasjonsmarkedet. Jeg antar at mye av dette har gått til refinansiering, men at en stor del har blitt finansiert gjennom obligasjonsmarkedet, er vi enig i.

Jeg har en våt drøm, la oss få kredittforetakene tilbake slik vi har det i Danmark, og delvis hadde tidligere i Norge også. Og helst uten at de er eid av bankene, da kan vi begynne å få gunstigere finansiering.

Merket med , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: