Kontorleie i Oslo

dtz_stor

DtZ har nettopp kommet med en analyse av leietakerkostnader for kontormarkedet Globalt. Jeg er usikker på hvor verdifull en slik analyse er når den er basert på gjennomsnittsmålinger, gjennomsnittlig arealforbruk mot gjennomsnittlig kontorleie. Jeg tror resultatet hadde blitt annerledes om man hadde målt moderne arealer og leieprisene i toppsegmentet.

MEN det som er viktig med analysen, er å se hvor langt bak vi ligger når det gjelder arealøkonomi. Norske leiepriser, og spesiellt leieprisene i Oslo, har begynt å komme opp på et forholdsvis høyt nivå. Når vi, og de fleste andre markedsaktører, spår økte leiepriser, er det ikke lenge til vi ser at kontorleier på prime eiendom er nært leienivåene vi ser i Stockholm. Og da vil fokuset på arealøkonomi bli viktigere enn hva det har vært tidligere.

Jeg tror vi ikke ønsker å komme på samme nivå som Lisboa og Øst Europa, som har arealeffektivitet på henholdsvis 9 og 12,4 kvm, i henhold til samme rapporten fra DtZ. Men at ansatte i norske bedrifter kan forvente vesentlig mer arealeffektive kontorlokaler fremover, er ikke mulig å unngå. Arkitekter i Norge, her gjelder det å vri hodet for å komme opp med nye, bra løsninger.

Merket med

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: