Rentene stiger

I dag hadde jeg mye på hjertet, håper jeg ikke kjeder dere for mye med tørr makroinformasjon. Men,  dette er elementer som betyr mye for eiendomsmarkedet, og som kjent er det noe jeg er svært opptatt av.

På 6 uker har vi sett en forholdsvis bratt stigning på de lange swap rentene. 5 års renten har steget med 38 punkter, og 10 års renten har steget med 36 punkter. Den flytende renten er stabil, og Finansavisen rapporterer om redusert kredittvekst og redusert vekst i detaljhandelen. Alt tyder på at Norges Bank vil signalisere en senket rentebane, og ingen renteøkning i 2013, så den flytende renten vil nok holde seg lav ut året.

En så rask vekst i de lange rentene betyr at vi snart må begynne å se på yieldene på eiendommene. Jeg synes meglerkorpset i alt for liten grad har tatt inn over seg den voldsomme økningen i lånekostnader vi har sett de siste 12 – 18 månedene. Og her er det selvfølgelig marginkravet som slår kraftigst inn i regnestykket. I tillegg er det mye kortere finansiering tilgjengelig enn hva som var vanlig tidligere, så risikoen er øket betydelig også. Dette må investorene få betalt for gjennom øket avkastning, yieldene må opp.

Stort sett alle meglerkolleger jeg snakker med tror på fortsatt prisstigning. Jeg sliter med å forstå dette og har heller en knapp på at prisene vil falle fremover. Da forholder jeg meg til næringseiendommer, og ikke boligeiendommer. Jeg kunne godt tenke meg å skrevet mye om boligeiendommer også, men det tror jeg at jeg skal ta i neste uke, og ikke slite dere helt ut med mine synspunkter.

Ha en riktig god helg alle sammen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: