Hva skjer med boligprisene?

Jeg har et par uker nå sagt at jeg skal komme med min/vår mening om hva som vil skje med boligprisene fremover, og nå er det på tide. Jeg har selv vært selger av bolig det siste halve året, og det var IKKE en positiv opplevelse, bortsett fra at vi har solgt til en svært hyggelig kjøper. Prisen vi fikk var svært mye lavere enn både taksten og anslagene fra et samlet meglerkorps. Her er det viktig å få med seg at det er et betydelig skille på eiendommer under 8 mill og de over 10 mill. Over 10 mill begynner å bli vanskelig.

Så når vi ser at boligproffene, og de er nok de som tar dette på pulsen hver dag, i snitt ser for seg en prisoppgang på 4 – 6%, så tror jeg at de mener mindre leiligheter med pris på opp mot 6 mill. For større boliger har det allerede vært et betydelig prisfall, sikkert opp mot 20%. Og dette har i liten grad kommet frem i media, overraskende nok. Et så stort fall burde avstedkommet mye mere skriverier.

Jeg leste en interessant artikkel i Finansavisen i går hvor en doktorgradstudent mente at vi ikke har en eiendomsboble i Norge, og dette var definert ut i fra kriterier for når boligboblen ble skapt i USA, og prøvd å relatere det til de samme faktorene i Norge. Konklusjonen av at vi ikke har en boble er positiv, og ble slått stort opp over 2 helsider med store bilder. Bra nok det, men er konklusjonen riktig. Blir dette litt mye teoretisering?

Jeg mener at det er en ting som avgjør om vi får kraftig boligprisfall fremover, eller ikke. MARKEDSSYKOLOGIEN. Og den er ikke lett å skjønne når man er en ung student, selv om nan er doktorgradstudent. Selv gamle travere som meg, og boligproffene sliter med å forstå dette.

Men det vi har lært oss er at ingen trær vokser inn i himmelen, og at en lang periode med kraftid prisvekst, ALLTID blir etterfulgt av prisfall. ALLTID.

Og når vi ser at verdien på større boliger faller betydelig, betyr dette at resten av markedet vil falle? JA, men ikke nødvendigvis med en gang.
Men den dagen da folk vil selge sin bolig før de kjøper en ny. og investorene begynner å bli skeptisk til å investere i ny bolig, da skal vi bli forsiktig.

Det er mulig at vi har tatt ut verdifallet for større boliger, men jeg tror ikke det. Det kan fortsette å falle, muligens 10 – 15% til. Og da er fallet betydelig. Jeg tror også vi kan få et prisfall på mindre boliger de neste 2 årene, og at vi fort kan se et prisfall på 20 – 25%.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: