Mer fokus fra utenlandske investorer

imagesCARZB008Knut Efskin har et hjertesukk i dag i Finansavisen hvor han maner til større åpenhet i transaksjonsmarkedet – spesielt for å lette tilgangen for utenlandske investorer. Jeg er helt enig, og like oppgitt som Knut over ønsket om å hemmeligholde informasjon fra markedet fra flertallet av investorene.

Dette er ikke noe særfenomen for Norge, vi ser at i den tysk språklige verden i Europa, er det minst like vanskelig å få hentet ut informasjon. Annerledes er det i UK og USA. Når vi ser på eiendom i USA er det helt utrolig hva man kan hente ut av informasjon fra de forskjellige registrene. Alt fra leietakere og informasjon om leiekontraktene, driftskostnader for eiendommen, informasjon om belåning og betingelser, kort sagt alt vi trenger for å vurdere en eiendom.

 I Sverige har de også kommet mye lenger enn vi i Norge, og Datcha har vært en pioner i så måte. Jeg ser likevel at de føler det kunne vært mye mere åpent i Sverige også.

 Det eierne av eiendommene er redd for er at det skal bli lettere å kontakte leietakerne for å komme med konkurrerende leietilbud. Og jeg forstår at de er redd for det, men hvis alle oppgav denne informasjonen ville alle stå likt informasjonsmessig.

 Konsekvensen er i hvertfall at de utenlandske investorene finner det vanskelig å konkurrere med norske investorer i Norge. Og det er synd, for interessen for Norge begynner å bli stor. Vi kommer nettopp fra MIPIM nå, og hoved tesen bland de store tyske fondene er at Norden begynner å bli en safe haven for eiendom. Middelhavslandene er det ikke mange som tør se på nå, Paris og London begynner å bli dyrt og Asia begynner å bli svært usikkert. Da er det Tyskland, Øst Europa, Norden og USA igjen. Og kanskje med Norden som et av de mest attraktive, safe markedene.

La oss ønske utlendingene velkommen med mest mulig åpenhet!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: