Lite transaksjoner

2012 ble avsluttet med transaksjoner for 52,2 mrd innen næringseiendom i Norge. Dette var et bra nivå, og på høyde med fordåret. 2013 har startet mye svakere.

Når jeg skriver denne bloggen, så teller vi transaksjoner hittil i år på 11,6 mrd, inkludert Granfoss- og Deloitte-salgene. Dette er lite mot fjordårets 23,5 mrd på samme tid, men vi skal ta hensyn til at fjordåret startet med 3 store transaksjoner (Fornebu, DnB i Bjørvika og Sektor). De helt store salgene har ikke kommet hittil i år, men de kan komme fortsatt.

nye+dnb+skal+bytte+ut+millioner+av+bankkort

Det som er overraskende er at vi ser nye rekortlave yielder samtidig som transaksjonsmarkedet er dårlig. Er det selgerne tom er tilbakeholdne, eller er de lav yield transaksjonene vi har sett i år spesielle tilfeller? Det er vel helst en kombinasjon.

Tilgangen på fremmedkapital er rekord dårlig, i praksis er det bare et par banker som tar nye lånekunder nå. Det gjør at det blir dyrt å låne, og da er det vanskelig å skjønne at yieldene er på vei nedover.

Det er de selvfølgelig ikke, yieldnivået er på vei oppover. På eiendommer generellt. Men, de mest attraktive eiendommene ser rekordlave yielder. Jeg hilser dette velkommen, endelig kan vi få en skikkelig prising av risiko i markedet. Det gjør sitt til at investorene kan få nok betalt til at de kan bruke mere egenkapital på de eiendommene de kjøper hvor risikoen er noe større enn de typiske lavyield casene.

Ha en fin helg.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: