Søndagsåpne butikker

Signalene fra den nye BlåBlå regjeringen er at de vil vurdere søndagsåpne butikker i en eller annen grad. Argumentet er, forståelig nok, at markedet skal selv få styre hva markedet trenger og kan forsvare økonomisk.

Jeg vil ikke si at jeg er BlåBlå, men i hvert fall Blå (hva nå det måtte bety). Så ideen om at markedskreftene skal styre om vi skal ha søndagsåpne butikker eller ikke har mye for seg. Men skal det være med begrensninger eller ikke? Skal det kunne gjelde alle typer butikker, eller bare dagligvarehandelen? 7 av 10 butikksjefer er negative, hovedsakelig på grunn av kostnadssiden og mindre fritid. Dette er åpenbare argumenter som vi må ta inn over oss, i hvert fall det første. Vil vi spise, drikke og forbruke mer med søndagsåpne butikker?

Neppe.

Min gode venn, Fremskrittspartvelgeren, mener at markedskreftene vil styre dette. De som ikke finner det lønnsomt å holde åpent vil la være. Min gode venn, Fremskrittspartivelgeren, som vanligvis er forholdsvis fremsynt, har nok ikke tenkt på at en svært stor andel av butikkene i dag ligger i kjøpesentrene. Der er det åpningsplikt, man kan ikke velge om man skal holde åpent eller ikke.

Spørsmålet blir hvordan man skal finansiere søndagsåpne butikker? Det blir åpenbart at regningen kommer på forbrukerne (hvorfor har ikke dette kommet frem i debatten?)

Er dette det vi ønsker? Jeg er ikke sikker på det.

handler_1032309i[1]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: