Boligprisene har falt

Jeg har skrevet om boligprisutviklingen, spesielt for Oslo og Bærum, tidligere i bloggen min, og mente allerede for 12 måneder siden at prisene har falt betydelig mer enn hva boligprisstatistikkene sier.

boligpriser ned

I Finansavisen i dag ser vi at Odd Henning Hjellegjerde, som er en stor og profesjonell boligutvikler, mener at prisene har falt 10 – 15%, og i enkelte tilfeller mere. Jeg mener at markedet for større eneboliger har sett et prisfall på rundt 20%. Hvorfor kommer dette ikke frem i boligprisstatistikkene?

Boligprisstatisikkene blir beregnet ut i fra de boligene som faktisk blir solgt, og måler ikke noe verdi på de eiendommene som ikke blir solgt (naturlig nok). Mesteparten av det som blir solgt nå er mindre og mellomstore leiligheter, som hittil ikke har sett så stort prisfall. Derfor viser ikke statestikken et riktig bilde, og vil ligge langt etter den reelle markedsutviklingen. Når de som eier større eneboliger blir tvunget til å selge, enten av banken eller at de selv innser at en prisoppgang ligger langt frem i tid, vil boligprisstatistikken få seg en knekk. Da blir det viktig å huske på at dette prisfallet har vi allerede sett.

Hvorfor faller boligprisene nå. Vel, det er vel litt sånn at ingen trær vokser inn i himmelen, og boligprisene har hatt en kraftig vekst over de siste 20 årene. Når i tillegg markedet erfarer at tiden det tar å selge en bolig blir lenger, så begynner man å selge sin nåværende bolig før man kjøper ny, og ikke motsatt, som det har vært de siste årene. Bankene begynner også å stramme inn på mellomfinansieringen sin også. Dette gir prisfall.

Betyr dette at vi står foran et boligkrakk. NEI, men det er større sansynlighet for at boligprisene vil falle ytterligere de neste 2 årene, enn at prisene skal stige. Mitt råd til de som skal inn i boligmarkedet nå for første gang er å heller leie bolig de neste 2 årene, og se prisutviklingen an. Et ytterligere prisfall på 5 – 10% kan radere ut mye av egenkapitalen til boligkjøperne, og kan i verste fall føre til at bankene vil kreve mere egenkapital tilført. De som ikke klarer dette kan bli tvunget til å ta et tap på sin bolig. Hvorfor ta den risikoen?

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: