BANKENE MÅ TA ANSVAR

Antall igangsatte boliger i 2013 ligger på ca. 23 – 25.000 mot et antatt behov på 38.000. Dette behovet er beregnet utifra tilflytting, tilvekst av nye kull etc. og er ikke egnet til å håndtere kortsiktige svingninger.

Adm. Direktør Jon Sandnes i Byggenæringens Landsforening har et hjertesukk i media i dag på at vi skaffer oss et kjempeproblem ved at det blir igangsatt færre boliger enn hva markedet trenger i  Oslo.

YEAH, RIGHT!!

De fleste som kjenner meg vet at jeg er en enkel person fra Ålesund, men her skurrer det litt for meg. Når boligprisene faller, og markedet sliter med usolgte enheter, og salget av nybygde boliger stuper….. Høres ut som markedet har talt for meg. Virker ikke som det er behov for så mange flere nybygde boliger enn hva som nå blir produsert.

Over lengre sikt er jeg enig i at vi må ha en større boligproduksjon, men markedet blir mettet nå på boliger. Og da er det fornuftig å lytte til markedet og produsere mindre boliger.

Nå har jeg heller ikke mange bankaksjer, men tidene er vel forbi da det var bankenes samfunnsansvar å sørge for at boligmarkedet hele tiden har nok finansiering. Bankene vil tilby lånefinansiering når de får riktig betalt i forhold til risiko, men når risikobildet øker vil de, selvfølgelig, ta ned risikoen. Alternativet ville vært en betydelig prisøkning, noe som i hvertfall ikke tjener boligmarkedet og lånekundene.

Tror jeg skjønner hvordan BLF tenker og hva de ønsker, men her er jeg usikker på om boligmarkedet (og i hvert fall ikke bankene og bankkundene) er tjent med å ønske det samme.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: