Kontorleieprisen i Oslo

Vi hadde hyggelig besøk fra Arealstatistikk AS denne uken med  Sigmund Aas, som kommer en gang i kvartalet for å fortelle oss hva statistikken viser rundt leieprisutviklingen i kontormarkedet i Oslo.

Statestikken viser at leieprisutviklingen i Oslo (litt avhengig av område) har i snitt steget med 20 – 30% de siste 2,5 årene. Dette overrasker oss ikke, og vi har sett at spesielt CBD har hatt en kraftig leievekst siden finanskrisen. Vi tror også at vi nå vil få en betydelig leievekst i Kvadraturen også i 2014.

Union er ute i dag med en ny analyse som sier at leieprisveksten siden 1988 har vært negativ, eller i beste fall nøytral, hvis man inflasjonsjusterer tallene.

Det kombinert med at eiendommene i dag er teknisk sett mye mere avanserte, og standarden vesentlig høyere enn hva de hadde i 1988, betyr at avkastningen for eiere og utviklere av kontorbygg er vesentlig dårligere nå enn for 25 år siden. Det ser vi for så vidt også på at nybyggingen av nye kontorbygg (ex Bjørvika og Tjuvholmen, så snart er ferdig) som vil være lav de neste par årene.

Jeg er enig med Trond Aslaksen i at leieprisene, og spesielt for segmentet under prime CBD, vil få en kraftig vekst de neste 2 – 3 årene.  Det eneste som kan hindre dette er en svekkelse av økonomien i Norge. Og de negative skyene over olje/gassindustrien og leverandørindustrien gir grunnlag for frykt, dette kan gi oss en betydelig «set-back» (for å bruke et godt norsk ord)  i den økonomiske utviklingen.

Kontorledigheten i Oslo er nå på 6,7%, egentlig ikke spesielt lavt. Redusert sysselsetting kan fort endre hele bildet, og prisvekst uteblir.  Men, min spådom er likevel at vi vil få leieprisvekst i kontor i Oslo de neste årene, og spesielt innen sektoren som ligger under prime CBD.

Mitt favoritt investeringsområde nå er Kvadraturen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: