Leieprissjokk i Bergen

NE Nyheter skriver om leieprissjokk for Handelshøyskolen i Bergen, hvor de betaler en svimlende leie på 3.140/kvm. Jeg vet ikke helt om jeg får høydesjokk av dette tallet, spesielt ikke i disse OL tider hvor Norge er tatt til nye høyder og blitt nest beste nasjon.

Det som jeg synes er en viktigere diskusjon, er prosessen rundt at Statsbygg (ifølge artikkelen) setter den leien de skal ha, uten at dette blir konkurranseutsatt. Kan det være andre investorer med lavere krav til avkastning på kapitalen? Kan en belåning av eiendommen gjøre at leienivået kan reduseres?

Nå skal vi ikke glemme at Norges Handelshøyskole er en leietaker som sannsynligvis ikke er mva registrert, og dette kan forklare mye av leiesummen som overstiger normal markedsleie.

Jeg tror at spesielt det offentlige bør vurdere en konkurranseutsetting av slike eiendommer. Neppe strategisk for Staten å eie et skolebygg i Bergen. Nå er det ikke sikkert at en konkurranseutsetting ville gitt et bedre resultat, det er avhengig av hvilket avkastningskrav Statsbygg opererer med.

Kan en privat aktør bygge billigere enn Statsbygg? Normal ikke, Statsbygg er en stor kjøper av entrepriser. Men vi ser i enkelte tilfeller at Statsbygg pga manglende kompetanse ender med å bygge dyrt. Så bare med det risikomomentet burde en slik bygning vært konkurranseutsatt.

Det som gjør meg skikkelig skeptisk er at Handelshøyskolen i Bergen signerer en leieavtale uten å vite hva husleien skulle bli. Og de utdanner våre fremtidige økonomer. En god rådgiver på leietakersiden hadde nok vært fornuftig her.

Ring oss i Colliers neste gang, så skal vi i hvert fall sørge for at dere ikke signerer en leiekontrakt i blinde.

homepage

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: