NORGES BANK OG FORMEL 1

Den siste uken har det vært mye skriving on investeringen NBIM har gjort i Formel 1 Sirkuset. Et klarere eksempel på at media er en viktig vakthund i et åpent demokrati, er det sjelden man ser.

Jeg skal egentlig holde meg til eiendomssaker, men ut fra det jeg leser i media, så irriterer denne saken meg kraftig. Jeg er spent på hvilke følger dette vil få for ledelsen i NBIM. Her virker det som de alarmklokker som burde ringe, og tydelig vis har ringt, har blitt oversett av ledelsen og investeringen har blitt fullført. Enten må de ha tro på en særdeles god avkastning, eller så har det fristet med omgang med kjendiser av internasjonalt A kaliber. Det blir spennende å se utviklingen på denne investeringen, men med en 83 år gammel primus motor som tydeligvis mener selskapet er verdiløst uten han, så blir oddsene for et dårlig utfall stor.

Uansett er det et klart tegn på at risikoen for uregelmessigheter blir mye større ved investeringer utenom børsnoterte aksjer, kontrollfunksjonene må bli mye sterkere. Det må alvorlig vurderes om meravkastningen er stor nok til å påta seg ekstrakostnadene med øket kontroll og den økte risikoen slike investeringer medfører. Og en dårlig start er ikke bra.

Når det gjelder kontrollen, så synes jeg det er interessant å se sammensetningen av Norges Bank Representantskap. Sikkert mye flinke folk, men kun en av de har internasjonal utdannelse. Av 15 medlemmer er det kun EN med internasjonal utdannelse. Er det smart sammensetning da? Her sitter 3  lærere, en pensjonist, flere politikere… spørsmålet er om dette kontrollapparatet er satt opp mere for politisk makt enn å kunne gi en god kontroll.

Skremmende spør du meg!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: