MIPIM – eiendomsbransjens største møteplass

Vel hjemme fra MIPIM – vi i Colliers har i år som de siste 15 årene – deltatt på denne eiendomsmessen. I år har det vært rekord stor deltakelse fra norske eiendomsaktører, offentlige ansatte og rådgivere som advokater, meglere, arkitekter etc. Messen har blitt et viktig møtepunkt også for norske aktører seg i mellom.

I år deltok vi med 3 ansatte, to med fokus på internasjonale aktører, og en med fokus på norske aktører. Den store forskjellen på messen nå, i forhold til 5 år tilbake, er at vi må ha med deltakere som fokuserer mye på de norske kundene. Og dette synes vi er positivt. I disse antikorrupsjonstider, hvor man nesten blir arrestert hvis man gir en flaske vin til gode kunder, er dette en flott mulighet til å treffe de viktigste norske kundene i en sosial setting. Dette er noe som skaper viktig grobunn for å kunne skape business hjemme.

Men som alle år, så har vårt hovedfokus i år også vært møte med internasjonale eiendomsinvestorer. Vi har hatt ca. 15 møter på MIPIM med investorer som representerer alt fra Tyske eiendomsfond til Amerikanske hedgefond investorer. Dette er nok ytterpunktene av hva vi treffer, de tyske opptatt av lav risiko og dertil lav avkastning, mens de amerikanske investorene fokuserer mer på verdiutviklingspotensial.

Det som er typisk nå i 2014, er at de nå har brukt noen år på å undersøke det norske markedet, og hvilke muligheter som finnes. Nå er de klar til å investere, og de er klar til å investere store beløp.

Handlingskraften er stor, og de skjønner at de må gå inn i dette markedet på en «norsk» måte. Være tilstede når beslutningene blir tatt, og ofte bevege seg raskere enn hva de er vant til å gjøre. Med bruk av kjøpsrådgivere som oss i Colliers International, så vil de også oppleves som en «norsk» kjøper for selgerne i form av kompleksitet å forholde seg til.

Jeg tror at mer enn 20% av transaksjonene i Norge i 2014 kommer til å være med utenlandsk kapital.

Dette er et rekordnivå som vi aldri har vært i nærheten av å se tidligere, og dette vil gi ny spenst i det norske eiendomsmarkedet.

Oslo Metropolitan Area  er en tung satsning for å vise frem Oslo. I år var det en rekort tung satsning, og jeg må si meg helt enig i at skal man delta, må man synes på en bra måte. Det fikk de til i år. Jeg er usikker på hvordan kostnaden til dette arrangementet, og det har nok vært en stor kostnad, fordeles mellom initiativtakerne og sponsorene, men bra var det. Erling Fossen, dette kan du være stolt av. Eneste innspill jeg som utenforstående kan komme med, er at det synes som en stor del av aktivitetene er rettet mot norske eiendomsaktører, dere bør rette mye mere fokus mot de internasjonale aktørene. Da kan vi få et fokus mot Oslo som på lang sikt kan gi en kjempeavkastning.

Lykke til neste år!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: