Kommuner opptrer som amatører!

Det sier Finansprofessor Thore Johnsen ved NHH og sikter til gårdagens artikkel i DN. I artikkelen står en smilende ordfører i Hammerfest og skal finansiere infrastruktur for milliardverdier – uten risiko for kommunen. Dette skal gjøres via et nytt kommunalt eiendomsselskap, den videre strukturen er litt dårlig beskrevet.
Men det kan jo være avisens feil og ikke ordførerens. Bak prosjektet står 2 personer ansatt i kommunen, som må vite begge har internasjonal finansutdannelse og erfaring også, og uten å ha sette hele prosjektet skal ikke jeg latterliggjøre dette 100%, men litt må jeg gripe tak i, siden dette jo er for dumt.

En ting er helt sikkert, det er at Deutsche Bank eller deres investorer er profesjonelle investorer som er flink til å prise risiko knyttet til sine investeringer. Skal man ha billig finansiering av infrastruktur er det fordi de har en sterk motpart. Når Hammerfest har for mye gjeld, og skal starte et nytt kommunalt eiendomsselskap for å avlaste risiko, betyr dette at det ikke blir en billig finansiering. DETTE BLIR DYRT. Og hvis kommunen ikke skal stå ansvarlig, så blir det sluttbrukerne som må ta regningen. Usikker på om ordføreren skjønner dette, men dyrere tjenester er vel ikke smart med tanke på hans ettermele i kommunen, jobben vil han jo sikkert miste, så ettermelet vil bli viktig.
Jeg er også meget skeptisk til om et kommunalt eiendomsselskap er den smarteste måten å kvitte seg med ansvar på. Det er ikke bare bare å slå kommunale selskaper konkurs, det har mange følgevirkninger. I praksis vil nok kommunen likevel sitte med ansvaret, hvis de ikke vil få dårlig rykte blandt de andre kredistorene de har.
Hvis kommunen ikke skal ha noen risiko i dette spillet, vil det bli en markedstilpasset avkastning på prosjektet. Og da spørs det om Tysk kapital er den billigste. Min erfaring med dette, og den er ganske stor, er at det ofte er billigere å finansiere slike prosjekter med norsk kapital, for de kan lettere vurdere risikoen enn noen som sitter i Frankfurt.
Min best guess er: De Tyske investorene tror at det er kommunal sikkerhet bak dette engasjementet, og trekker seg da dette tydeligvis ikke er tilfelle. Så har kommunen brukt en del penger på dette forgjeves, men det er de sikkert vant til. Alternativt blir dette en mye dyrere finansiering enn hva det kunne blitt, tjenestene blir dyrere enn de behøver å være, og sluttbrukerne betaler regningen. Det er de nok også vant til. Worst case er at dette ikke går bra, komunen må likevel ta ansvaret og de endelig blir satt under administrasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: