Oljefondet og eiendomsinvesteringene

NBIM har en egen avdeling for eiendomsinvesteringer som de siste 3 årene har investert rundt 60 milliarder kroner i eiendom globalt. DN har i dag en større artikkel om disse investeringene.

Alle vi som driver med eiendom, synes nok det er fornuftig at våre fremtidige pensjonspenger blir investert i eiendom.

Men jeg blir skremt når informasjonssjef Thomas Sevang uttaler at det ikke er satt noen forventning til avkastningen på eiendomsporteføljen. Dette kan umulig stemme, og er nok en klønete uttalelse. Selvfølgelig har NBIM en forventet avkastning på investeringer som til slutt skal utgjøre 5% av bruttoverdiene av fondet. Hvis ikke må finansministeren gripe inn og avsette hele gjengen.

Hittil så har investeringene vært gjort hovedsakelig (med et par unntak) i samarbeide med sterke partnere. OG det har blitt kjøpt inn eiendom som åpenbart vil være eiendommer som vil holde seg godt i verdi med lange øyne. Men hvis man velger å bygge opp eiendomsporteføljen for fort, og jeg mener ikke at de har gjort det til nå, så kan det ligge risiko for at noen eiendommer kan bli kjøpt for dyrt, med påfølgende behov for nedskrivning. Og dette vil ramme den totale avkastningen.

Så å bygge opp egen kompetanse er viktig, uten å overdrive dette heller. Eiendommene skal tross alt drives av andre, enten partnere eller forvaltere. På litt sikt vil nok NBIM måtte ta en vurdering om de skal drifte eiendommer selv, spesiellt i markeder hvor de får mange eiendommer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: