OLJEPRIS vs EIENDOMSVERDIER

Oljeprisen er i fritt fall. I dag ligger oljeprisen pr. fat på $ 66,18. Oljeanalytiker Thina Saltvedt utelukker ikke at prisen frem mot sommeren kan falle ned under $ 50 pr. fat. Dette er dramatisk, og vil bety mye for Norsk økonomi hvis dette prisnivået vedvarer. MEN, det er det ingen som tror. De lave prisene vil på et punkt stoppe tilførselen av olje til markedet. Hva vil dette bety for eiendomsmarkedet?

Står vi foran en ny eiendomskrise drevet frem av et ekstremt prisfall i olje?

Det er en kjennsgjerning at dette på kort sikt (1 – 3 år) vil føre til redusert aktivitet i oljeservice industrien, noe som vil føre til redusert behov for areal, i hvert fall på kort sikt. Men de fleste sitter låst opp i lange leiekontrakter. De som ihvertfall kan bekymre seg er de som har leietakere innen oljeservice industrien som har leiekontrakter som utløper nå og de neste 2 – 3 årene. I tillegg ville jeg vært bekymret hvis jeg hadde leietakere som er leverandører til oljeindustrien, og som har dårlig økonomi. Konkurser kan fort bli dyrt for de som blir rammet av det.

MEN, for de aller fleste innen eiendom tror jeg de nærmeste årene kommer til å bli fantastiske. Det er ikke uten grunn de store investorene rekordkjøper eiendom i disse tider. Det er spesielt 3 faktorer som påvirker avkastningen til de som eier eiendom, så lenge man ikke mister leietakerne, og alle disse 3 faktorene vil være bra de nærmeste årene.

Rentene – dette vil føre til at vi vil ha et svært lavt rentenivå mye lenger enn tidligere forutsatt, og sansynligvis lavere enn i dag. Alle skjønner at dette er positivt.

Inflasjon – lav norsk kroneverdi vil gi oss høyere inflasjon på grunn av økte importpriser, dette vil gi eiendomsbesittere høyere leievekst fremover.

Yield/avkastningskrav – lavere renter fører også til lavere avkastningskrav for investorene. Dette betyr igjen at salgsverdien på eiendommene øker. Det gjelder bare å ikke bli historieløs, og tro at det vil være et evig lavt rentenivå.

Det er ikke vanskelig å anbefale våre investorer å investere i eiendom om dagen, noe som gjør at vi vil få et vesentlig høyere omsetningsvolum i 2014 enn hva vi trodde når vi gikk inn i året. Det er heller ingen grunn til å tro at 2015 blir noe dårligere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: