BOLIGPRISENE TIL HIMMELS

Vi leser nesten hver dag i avisene nå om boliprisene som stiger med rekordfart, spesiellt i Oslo, men også i mange andre større byer. Unntaket er Stavanger, hvor man nå merker hva som skjer når etterspørselen avtar.

Hvorfor stiger boligprisene så mye?

Det er hovedsakelig to grunner til dette. Den ene grunnen er at det blir bygget færre boliger enn hva som blir etterspurt. Løsningen på dette er å sette fart i boligbyggingen, noe som er vanskelig med det tunge byråkratiet vi har i Norge, og ikke bare i Oslo. Boligutviklerne er villige og tomtene er der. Kanskje på tide at de som regulerer og gir igangsettingstillatelser effektiviserer seg selv?

En annen problemstilling er selvfølgelig at det har blitt svært dyrt å bygge nå, slik at mange prosjekter uten for de heteste områdene rett og slett ikke er lønnsomme. Så hvor man får lov til å bygge betyr også mye. Det hjelper ikke å få tillatelse til å bygge i perifere områder eller områder med lave salgsverdier, hvis det ikke er lønnsomt å bygge der. Men dette må selvfølgelig markedet regulere.

Den andre grunnen til at boligprisene stiger mye er rekordlavt rentenivå, som stadig ser ut til å falle ytterligere. Dette er ikke bare drevet frem av forhold i Norge, men minst like mye at rentene faller i hele EU sonen om dagen. Og dette er noe som tydeligvis vil vare ved en stund. Man kan selvfølgelig, som Morten Baltzersen i Finanstilsynet sier, prøve å holde igjen i renteutviklingen i Norge. Men realiteten er at det er vanskelig så lenge alle land rundt oss reduserer sin rente. Hvor lenge kan vi ha så lav rente?

Rentemarkedet priser nå inn at dette vil vare lenge. I tillegg kan man sikre renten gjennom rentebinding, noe som påde VG og Dagbladet anbefaler. Sikkert et godt råd til noen, men i hvert fall ikke for alle.

Så jeg tror ikke renteutviklingen vil bidra til redusert vekst i boligprisene, så da må det bygges fler boliger, og det er myndighetene som må bidra til at dette skjer

http://www.colliers.no

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: