RENTESIKRING = RENTESPEKULASJON

De siste 10 til 15 årene (muligens med unntak av de siste 1 – 3 årene) har banker stilt krav til investorer innen næringseiendom om at deler eller hele lånet de tar opp må rentesikres. Grunnen til dette har selvfølgelig vært at de har vært opptatt av å sikre kontantstrømmen, slik at rentebetalingen er sikret. DETTE HAR VÆRT EN DÅRLIG STRATEGI FOR BANKKUNDENE.

Jeg ser i avisen i dag at Otium, med Tore Lie som eier, sliter med en kostnad for å innfri sin rentesikring med NOK 200 mill. Han er dessverre ikke alene om dette problemet. Man kan stille seg spørsmålet om bankene, i sin iver etter å sikre seg selv, helt har glemt å fukusere på at de har lagt en kjemperisiko på sine kunder. Man vurderte ikke risikoen for et betydelig rentefall.

De fleste prosjekter som har blitt gjort de siste 10 – 15 årene har vært svært gode eiendomsprosjekter, som har levert svært bra resultater for investorene. PÅ EIENDOMSNIVÅET.

Men når prosjektene skal realiseres, som oftest med en påhvilende rentesikring, opplever svært mange at den gode eiendomsavkastningen forsvinner i kostnader ved innfrielse av lånet. For bankene vil selvfølgelig ikke gi fra seg en langsiktig trygg kontantstrøm/fortjeneste på sine utlån. Bankkundene og investorene sitter igjen med sjegget i postkassen.

Er dette rimelig? Ikke egentlig, synes jeg. Dette er noe som er påtvunget fra bankenes side, hvorfor skal de være den eneste parten som skal tjene på dette?

Det betyr selvfølgelig ikke at jeg ser noen løsning på dette, annet enn at investorene må bite dette i seg, og muligens vurdere å ikke selge eiendommene. Men DET er ikke en god løsning for meglere som meg som hele tiden arbeider mot å få til transaksjoner.

 

http://www.colliers.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: