HVA SKJER MED EIENDOMSMARKEDET?

Vi ser nå at eiendom handles dyrere og dyrere, både i forhold til leieinntekter, men også i forhold til underliggende verdi som utviklingsobjekter. Samtidig så ser vi at leiemarkedet er forholdsvis vanskelig, ikke bare i Stavanger og andre byer utenfor Oslo, men også i Oslo. Dette henger ikke sammen.

De høye prisene (og lave yieldene) er drevet fremover av ett element nå, de lave rentene. Og dette er en kraftig motor. Alle signaler, både i Norge og i resten av verden, er at vi vil ha lave renter i lang tid. Dette prises også inn i SWAP prisene også. Det er svært liten differenase nå mellom å binde rentene i 10 år kontra 5 år.

Så rentene er en klar indikasjon på at man kan forsvare en rekordlav yield på de eiendommene som nå blir solgt.

Men det begynner å bygge seg opp et kraftig risikobilde knyttet til inntjeningen på eiendommene fremover, og spesiellt innen kontoreiendommer. Vi har de siste 3 årene sett en svært kraftig leievekst, spesiellt innen Core kontoreiendommer i Oslo, men også innen det bredere markedet. Dette har ført til at leienivået er utsatt når vi ser at etterspørselen avtale, mye på grunn av lave oljepriser og usikkerhet i leverandør- og tjeneste industrien.

Dette er et risikobilde som flere og flere ser nå, og det vil bety en ting. Profesjonelle investorer vil kreve en høyere avkastning for å kunne leve med denne usikkerheten. Selv den kraftige rentemotoren vi nå har, vil ikke kunne demme opp for denne usikkerheten.

Jeg tror derfor at vi nå har sett et bunnivå for hvor lavt vi kan se yieldene i markedet.

De som ønsker å dra nytte av dagens lave yielder bør gjøre det nå!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: