GREXIT!

Det er svært spennende tider for EU om dagen, med en stor overhengende fare for at Helles ikke kommer til en enighet med EU, og muligens må forlate EU medlemskapet. Dette kan også bli en juridisk thriller – for Hellas mener at de IKKE kan kastes ut av EU.

Har egentlig lovet både mine barn og kollegaer at jeg må bli mindre politisk i det jeg skriver på denne bloggen, sikker et godt råd, men av og til klarer jeg bare ikke å la være.

Jeg så et intervju med Finansministeren i Hellas på TV i går, hvor han harselerte med datoen for betaling av renter (og muligens avdrag) til sine kreditorer. Det er helt klart at regjeringen i Hellas ikke kommer til å betale til rett tid, men de gjør ikke saken bedre ved måten de kommuniserer utad i media på. Jeg er glad vi ikke har en slik Finansminister i Norge, og enda gladere ble jeg når Siv Jensen forsikrer at vi nesten ikke har økonomisk eksponering mot Hellas. FANTASTISK.

Kravene fra kreditorene står godt forklart i Aftenposten i dag, og slik jeg ser det er ikke kravene urimelige i det hele tatt. Skjønner ikke Grekerne at de må øke inntektene til Staten for å kunne betjene kostnadene til Staten? Det man krever er at man bl.a. innen 2022 skal ha opp pensjonistalderen til 67 år. Hva er urimelig med det? Skjønner at de synes det er deilig å gå av i midten av 50 årene, men er det fornuftig?

Videre ønsker EU at man øker den generelle momsen til 23%, og kun har ett lavere innslag på momsen med 13%. Hva er urimelig med dette?

Samme gjelder inntekts beskatningen, ikke noe urimelig med hva som blir foreslått.

Næringslivet som skal bære den økonomiske veksten er noe annet, der vil Grekerne øke selskapsskatten til et nivå over hva EU foreslår. GO FIGURE.

Det at man får de politikerne man fortjener er et bra visdomsord, men dette kan da virkelig ikke Hellas fortjene? De stakkers Tyske statslederne og forhandlerne må jo rive av seg alt de har av hår. Ser for meg noen saftige tyske gloser…..

Jeg er redd for at 0 eksponeringen til Norge ikke kan fortsette hvis Hellas fortsetter dette sporet, men da blir det muligens U-hjelp budsjettet vårt som må trå til. Hellas blir nemlig et U-Land.

Hva tror dere?

En tanke om “GREXIT!

  1. Hans-Jørgen sier:

    Ved første øyekast kan kravene fra kreditorene mot grekerne se helt legitime ut. Hvorfor reagerer den enkelte greker da så voldsomt?

    Ser vi på spareratene til en gresk husholdning og sammenligner med en gjennomsnittlig norsk vil vi bli overrasket over hvor fornuftige grekerne er med økonomien. Går vi til det offentlige er derimot situasjonen helt stikk motsatt.

    Når politiske styring svikter blir regningen sendt til folket. I Hellas er selskaps skatten på over 40% og små selskaper kan ha en skattebyrde på over nær det dobbelte. Politikerforakt og høye skatter fremtvinger en svart økonomi. Dette er den sikre vei til økonomisk under gang – i Hellas og alle andre land.

    Det er kutt i offentlige utgifter og et mer selskaps vennlig regime – les lavere skatter, som må være medisinen samtidig som den svarte økonomien bekjempes. Dette har fungert for Irland, Portugal, Latvia og andre Europeisk land i krise.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: