Kommunevalget 2015 – Hva vil innføring av eiendomsskatt i Oslo bety for deg som er eiendomsinvestor?

Nå er valget for 2015 gjennomført, et valg som vil føre til vesentlige forandringer i styringen av de viktigste kommunene i Norge. Det som er synd er at disse viktige endringene er valgt med en rekordsvak valgdeltakelse på ca. 60%. Jeg er usikker på hvorfor akkurat dette valget, som på forhånd var annonsert som et viktig valg med flere viktige vippeposisjoner, har fått så dårlig valgdeltakelse.

Men, som jeg har sagt tidligere så skal jeg ikke i denne bloggen engasjere meg for mye i politikk, utrolig som det er så er dessverre ikke alle enig i meg. Vår markedssjef Jonna sier dette til meg svært ofte, jeg forstår det bare ikke.

Men jeg skal skrive om eiendom og da er det naturlig at jeg påpeker hva innføring av eiendomsskatt i Oslo vil bety for eiendomsinvestorene.

Problemet er at de fleste leiekontrakter (alle som bygger på leiestandarden) fastslår at eiendomsskatt skal dekkes av gårdeier. Nå er det heldigvis noen gårdeiere som har fått inn i leiekontrakten at eiendomsskatt skal dekkes av leietaker, de vil ikke få dette problemet som jeg skal illustrere.

MEN, hvis vi sier at en eiendomsinvestor kjøper en eiendom med net yield (netto direkteavkastning) på 6% (etter eierkostnader på f.eks 10%), og belåner kjøpet med 70%, hva vil eiendomsskatt på f.eks 5 PROMILLE bety for han? Dette er realistiske tall for svært mange investeringer.

For det første vil han få øket sine eierkostnader med i overkant av 5%

VIKTIGST er at hans egenkapital vil bli redusert med i overkant av 27%

Dette er en betydelig reduksjon som kan medføre at bankforbindelsen din vil se problemer og begynne å be om tilleggssikkerheter. Det er det ikke alle som kan stille, resultatet kan bli at eiendommen må selges og tapet realiseres. Om du ikke må selge, men har anledning til å beholde eierskapet, så vil det kunne ta 2 – 3 år før du har klart å få eiendommen tilbake på samme verdi som du har betalt. MANGE SOM SVETTER I PANNEN NÅ?

De rødeste vil nok argumentere med at dette må de rike eiendoms besitterne kunne tåle, men de glemmer da at svært mange har investert pensjonspengene sine i eiendom, både gjennom statlig sparing, forsikringssparing, investeringer i syndikerte selskaper etc.

Dette rammer dessverre ikke bare de rikeste, men alle oss andre også..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: