BYGGES DET NOK BOLIGER I OSLO?

Det er av generell oppfatning at det bygges for få boliger i Oslo, og at dette er hovedgrunnen til at vi de siste årene har hatt en kraftig prisvekst på boliger i Oslo. Hadde det ikke vært for den kraftige tilflytningen til hovedstaden kunne dette sett ut som en boligboble.

Hvert kvartal får vi besøk av Sigmund Aas fra Areal Statestikk AS som hovedsakelig gir oss statistikk for å oppklare og forklare hva som skjer innen leiemarkedet for kontoreiendom i Oslo. Dette er svært nyttig informasjon vi bruker videre for å kunne gi best mulig råd til våre kunder om hvor de børe satse, men også hvor de IKKE bør satse.

I dagens gjennomgang hadde han en tilflytningsanalyse for Oslo og de andre store byene, hovedsakelig for å belyse om man faktisk har en stor flytteaktivitet fra distriktene inn til de store byene. Det interessante er at det har vi ikke, nesten ikke i det hele tatt de siste 20 årene. Men likevel har vi hatt en befolkningsvekst i Oslo fra 1994 på 469.733 personer til 2014 med 628.997 personer.

Det betyr at vi i Oslo har hatt en befolkningsøkning på 33,9% over 20 år. Men dette kommer ikke fra innflytning fra distriktene, det kommer hovedsakelig fra fødsler og innvandring internasjonalt. Det som har skjedd av fødsler de siste 20 årene har ennå ikke skapt behov for nye boliger, men det har selvfølgelig internasjonal innvandring gjort.

Men, betyr dette at vi kanskje ikke har så stort mangel på boliger i Oslo som man kanskje tror? Sigmund tror det, og mener at man kanskje kan være mere sårbare for markedsendringer innen boligsektoren enn hva man har trodd hittil. Dette er svært interessant for mange personer, spesielt de som har investert i boliger for utleie. Vi ser nå at leieveksten for bolig har flatet ut, og de store boligutleierne til og med varsler om leiereduksjoner.

Kanskje investering i bolig, i hvert fall hvis du ikke skal bruke den selv, ikke lenger vil være den trygge havnen vi har sett i mange år nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: