SKATTEPARADISER

Som ingen har klart å unngå har det sist uke eller så vært et stort fokus på at DnB via sin filial i Luxemburg har assistert kunder i etablering av kontoforhold i skatteparadiser. Dette har media og stort sett alt av politikere på venstresiden kastet seg på, med krav om avgang av konsernsjef i DnB og sikker snart krav om at Næringsministeren må gå av.

Jeg kan ikke påstå at mitt inntrykk av AP’s Martin Kolberg denne siste uken har blitt så mye bedre. Han messer om umoralskhet og ulovligheter knyttet til disse kontoene.

Saken er vel at dette kun blir umoralsk og ulovlig da innholdet og avkastningen av disse kontoene blir holdt hemmelig for landets myndigheter. Vi må ikke glemme at det er flere børsnoterte, store selskaper som faktisk også er registrert i såkalte skatteparadiser. Er det umoralsk adferd? Det kan finnes mange praktiske, godt dokumenterte grunner til å ha internasjonale investeringer registrert i såkalte skatteparadiser. Så lenge alt blir gjort med åpne kort og man oppgir til beskatning det som skal beskattes, så er det ikke noe umoralsk ved dette.

Så kan man sikkert diskutere om en delvis statseid bank gjennom dette har bidratt til at det blir lettere for de som etablerer slike kontoer å faktisk unndra skatt! Kanskje man burde overlatt dette til andre, private banker. Men det som er sikkert er at det er svært mange internasjonale banker som gjør det samme.

Det er kun den som ikke oppgir inntjening og innhold på slike kontoer til beskatning som gjør noe umoralsk. Banken som assisterer sine kunder i det som for mange er en naturlig og helt legitim aktivitet, er ikke umoralsk. Når statsministeren på Island må gå av antar jeg det er for at han ikke har oppgitt dette til beskatning.

Medias og uvitende politikeres hylekor om dette begynner jeg å bli mektig lei av.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: