Er fleksibilitet et nøkkelord for å beskrive fremtidens kontorhverdag?

Det er en økende trend i Europa at virksomheter i privat sektor legger til rette for at ansatte skal ha fleksible arbeidsformer med effektivitet og økt produktivitet som mål. Avhengig av hvilken generasjon man henvender seg til vil en slik moderne måte å jobbe på ta tid å innføre. Veien dit krever endringsledelse hvor ansatte i prosessen blir involvert samt motivert gjennom endringer i kultur, nye mønstre og tilgangen til ulike teknisk hard-/software.

– Tilrettelegging for å skape fleksibilitet i arbeidsdagen ved å jobbe annerledes ser vi særlig i vest og nord Europa, som i større grad er rustet for denne forandringen grunnet kultur og åpenheten for nye arbeidsformer, sier Morten Kjeldby som leder utleieavdelingen i Colliers International i Norge.

Kjeldby´s uttalelser er med grunnlag i en Europeisk rapport som ble publisert av Colliers International i månedsskiftet. Den viser blant annet at fleksible arbeidsformer fører til at planløsning og fasiliteter forandres fra det tradisjonelle kontoret, noe som oftest gjennomføres ifbm. kontrakts utløp av dagens lokaler mot en relokalisering. Dette får konsekvenser for arealkonsumet til brukere av n¾ringseiendom som kan komme ned i rundt 10 kvm pr arbeidsplass.

Hvis det er slik at 10 kvm pr arbeidsstasjon blir den nye standarden, vil nesten alle markedene for kontor i Europa berøres. Størst effekt i reduksjonen vil vi dog se i Norden samt vest Europa, da disse landene i dag har et arealkonsum på mellom 15 og 20 kvm pr arbeidsstasjon (ref. graf i vedlagte rapport)  kun slått av Finland som topper med sine 30 kvm i snitt. Så vil det være nyanser i hvor stor grad dette kan påvirke de enkelte landene hensyntatt lokale lover og forskrifter, fortsetter Kjeldby.

Med et arealkonsum på rundt 10 kvm pr arbeidsplass vil dette konsumet gå ned. Dette vil over tid ha innvirkning på tilbud og etterspørsel for kontorarealer, hvor det i mange markeder antas at det ikke vil bli behov for tilførsel av nybygg.

Effekten fra innføring av fleksible arbeidsformer med fokus på mindre areal pr arbeidsplass vil påvirke de enkelte markedene i Europa i større eller mindre grad gjennom endrede arbeidsvaner, kulturforandringer, bruk av teknologi og altså lavere arealkonsum.

Så, er fleksibilitet et nøkkelord for å beskrive fremtidens kontorhverdag?

Ja, Colliers International observerer at det er slik utviklingen ser ut per i dag.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: