Selg nå!

Denne uken kom det ut boligprisstatistikker som viser kraftig prisvekst for boliger, spesielt for Oslo. OBOS skriver om en prisvekst på 12 mnd basis på 23%, men øvrige boliger har en prisvekst på 12 mnd basis på 16,8%. Dagens Næringsliv klistret spådom om 25% vekst på hele forsiden sin.

Jeg har det siste året blitt mer og mer skeptisk til boligprisene. Prisene bare fortsetter å stige. Jeg føler med de unge som skal ut i markedet for første gang. Ikke bare er det stressende å delta i mange budrunder hvor de ikke vinner frem med sitt bud, de blir mer og mer avhengig av sine foreldre økonomisk sett. Jeg er usikker på hvor sunt dette er.

I Finansavisen i dag leser jeg med interesse at DnB analytiker Simen Mortensen nå mener at det ikke nødvendigvis vil være lønnsomt med å investere i utleieboliger. Fremtidig prisvekst vil være svært avhengig av et vedvarende lagt rentenivå. Som han mener også jeg at det er større risiko for rentestigning de neste 5 – 10 årene enn at renten vil holde seg lavt. Direkteavkastningen på utleie av bolig er dårlig.

Men er den underliggende etterspørselen så solid at vi vil få fortsatt prisvekst hvis investorene slutter å kjøpe utleieboliger? Vel det er jeg usikker på, men den kraftige veksten vil i hvert fall forsvinne, og derved også motivasjonen for investorene til å investere. Vi balanserer kraftig på en knivsegg nå.

Det er sannsynlig at regulerende myndigheter nå innser at de må bli mer aktive i å få regulert nye eiendommer til boligformål i Oslo, dvs at tilbudet av eiendommer vil øke i Oslo og byene rundt Oslo. Dette vil være prisdempende, men først om noen år. Renten har jeg gitt opp å spå, men sannsynligheten er stor for at en rentestigning vil være moderat. Jeg tror at det som vil få stor betydning er at investorene vil bli mer skeptiske og ta bort noe av den voldsomme etterspørselen vi nå ser.

Jeg tror derfor at jeg er enig i konklusjonen til Simen Mortensen, kraftig prisfall tror jeg ikke noe på. Men noe prisfall vil det kunne bli, men ikke nå med en gang. Jeg frykter at vi vil kunne se fortsatt prisvekst i 2017, men på mye mer moderate nivåer enn hva vi har sett i 2016. Skulle jeg gått ut i boligmarkedet nå, ville jeg fortsatt kjøpt. Men som investering ville jeg benyttet meg av markedet og solgt nå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: