Logistikkmarkedet – kort oppsummert!

«Transaksjonsnivået vil trolig lande mellom NOK 6 – 8 mrd slik som tidligere antatt i vår logistikkrapport. For bygg med god beliggenhet og moderne teknisk standard ser vi yielder nede på 4 tallet. Dette er dog kun på eiendommer som innehar lange leiekontrakter med økonomisk sterke leietakere»

Christopher Bell, Senior Rådgiver Logistikk, Colliers Norge

Det har vært god aktivitet i logistikkmarkedet hittil i år, og vi mener aktiviteten vil fortsette å øke. Det hete boligmarkedet fører til at clustrene med logistikkområder flyttes lengre vekk fra byen, da områder som tidligere har vært preget av industri og logistikk nå er under konvertering og utvikling. Viktigheten av å kunne tiltrekke seg kompetent arbeidskraft er noe en fremtidig leietaker er særdeles opptatt av.

Når det kommer til leiepriser for logistikkbygg så fortsetter de å holde seg stabile. En «prime rent» leie innenfor logistikkeiendom ligger på ca. NOK 1.250,- per meter eks. mva. Med en fallende Yield og et stabilt leienivå er det begrenset hvor mye lavere Yielden kan gå uten en økning i leienivåer. Colliers mener at leienivået vil holde seg relativt stabilt i årene fremover. I Stor-Oslo fortsetter ledigheten å holde seg rundt 10 % noe som er 1 % lavere enn foregående år på samme tid. Mens leienivået fortsetter å holde seg stabilt i både Norge og Danmark er det blitt registrert en økning i Sverige, spesielt rundt pressområdene Stockholm og Gøteborg.

Eksisterende lager- og logistikkbygg som ikke møter dagens krav, er i sterk konkurranse med nybyggalternativer. Dette er en trend vi også har registrert i Danmark, spesielt rundt København. Dette gjenspeiles gjerne også av at leietakere i disse markedene legger opp til å ha bedre tid i deres flytteprosesser, og starter ofte 2-3 år før dagens kontrakts utløp. Aktører i Sverige derimot krever ofte raskere tilgang til lokalene (6-9 måneder), og nybygg er derfor ikke mulig.

Mens de fleste tradisjonelle logistikkaktørene operere med langsiktige leiekontrakter merker vi økt etterspørsel av fleksibilitet, spesielt fra 3pl aktørene og enkelte e-handel aktører. E-handel og nye leverings metoder vil forme fremtiden for global logistikk. Selv om E-handel er en fremdeles etter slepende faktor i Norge er dette en faktor som vil ha store utfall for fremtidige logistikk- og lagerbygg. Vi mener dette vil føre til økt etterspørsel samt hyppigere utvikling av mer sofistikerte lager- og distribusjonsanlegg. Våre analyser viser at e-handel i fremtiden er den viktigste faktoren for hvordan logistikksektoren kommer til å forme seg. E-handel er planlagt å øke betydelig i byer og tettsteder over hele verden noe som vil resultere i en økt etterspørsel for urbane «Last-Mile» fasiliteter.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: